The chapel and crematorium of Storkällan

In the pine forests a few kilometers south of Stockholm hides an architectural gem. It’s the chapel and crematorium of Storkällan with its associated graveyard. Set among tall pine trees is a mixture of dark brick and rusted steel. The windows reflects the stillness of the surrounding trees and the sky, almost creating an optical illusion, removing the boundaries between the buildings and nature.
The bell tower stands on the path to the graveyard in the middle of the forest borrowing its simplified form from the surrounding pines, overlooking the memorial groove.

Build in 1970 and designed by architect Wolfgang Huebner, with help from landscape architect Gunnar Mattsson and artist Olle Nyman, it blends a modern expression and a timeless harmony, creating a truly magical and unique place.

DSC01785
The surrounding pine forest
DSC01779
The chapel and water pond
DSC01794
The bell tower
DSC01795
Inscription on the bell tower
DSC01782
The chapel
DSC01812
The nearby graveyard

 

If you want to visit the adress is Storkällans väg 20 in Älta, south of Stockholm, Sweden.
Coordinates are 59°15’09.6″N 18°12’27.4″E.
Link to Google maps

All photos copyright: Lasse Thomasson 2016


 

Technical notes
All photos were shoot with a Sony A7S II and a Zeiss Distagon 18mm 3.5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s